czwartek, 25 grudnia 2014

SZYBKI PIERNIK





Tak, piernik jest 'szybki'. Oznacza to, że ciasto nie musi leżakować, ani przed pieczeniem, ani po nim. Wystarczy upiec, by po ostygnięciu delektować się pachnącym, mięciutkim piernikiem. Bardzo smaczny, aromatyczny.
Składniki:
  • 1 szklanka miodu
  • 3/4 - 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 100 g masła
  • 30 g przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka karmelu (2 łyżki cukru upalić na patelni, aż powstanie karmel)
  • 1 łyżka kakao
  • pół szklanki dowolnych bakalii
Do przełożenia:
  • powidła śliwkowe lub masa marcepanowa, itp. 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, odłożyć.
Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem, do rozpuszczenia poszczególnych składników i wystudzić. Do ostudzonej masy dodawać po kolei cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszana z sodą - każdy następny składnik dodawać po dokładnym wmieszaniu poprzedniego. Białka ubić na sztywno i na koniec delikatnie wymieszać z masą piernikową. Dodać bakalie, wymieszać.
Ciasto przełożyć do dwóch mniejszych keksówek lub formy prostokątnej wysmarowanych masłem i oprószonych mąką pszenną. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Przełożyć powidłami śliwkowymi lub masą marcepanową. Piernik od strony marcepanu można posmarować dodatkowo cienką warstwą dżemu morelowego, by się lepiej trzymał.
Smacznego :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz